čtěte, recenzujte, komentujte

Zdeněk Vojtíšek: Encyklopedie náboženských směrů v České republice

24. 2. 2010 8:57

Zdeněk Vojtíšek: Encyklopedie náboženských směrů v České republice

V této recenzi popisuji moje zkušenosti s dílem známého religionisty Zdeňka Vojtíška. Tématem tohoto měsíce jsou řády a hnutí v církvi a i v této publikaci je možné mnoho z nich najít a nejen to. Kniha by nám měla pomoci zorientovat se na naší náboženské scéně. Můžeme také  porovnat, vzdělat se anebo ujistit  když o nějakém hnutí třeba vzniknou pochybnosti.

Tato kniha je velmi kvalitním a uceleným přehledem (troufám si říci) všech náboženských směrů v ČR. Z této knihy jsem dlouhé roky čerpal když jsem si potřeboval něco zjistit o jakémkoli náboženském směru. 

Kniha je členěna podle zastřešujících hlavních náboženských proudů, pod které spadají potom menší odnože a náboženské skupiny, které se postupem času oddělovaly.

Popis každého náboženského směru zde má přesnou strukturu. Začíná to vznikem, historií, píše se zde o zakladateli atd. Následuje popis samotného náboženského směru, jeho učení a na závěr je zde nezávislá diskuse a kladnými a zápornými  jevy pojícími se s příslušným směrem. Poslední část považuji za největší přínos publikace, protože díky ní si i člověk, který se normálně nezabývá různými méně známými náboženskými směry, může udělat docela přesný obrázek o tom či onom náboženství.

Encyklopedii náboženských směrů v České republice bych hodnotil možná jako jednu z nejpřehlednějších a nejzdařilejších počinů v oblasti religionistiky.

Publikaci si je možné objednat na: http://obchod.portal.cz/

Vojtíšek, Z.2004.Encyklopedie náboženských směrů v České republice.Praha: Portál

 

Zobrazeno 2154×

Komentáře

Mildaborec

Možná sem patří i odvava...Jinak poučný příspěvek.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio