čtěte, recenzujte, komentujte

Renzo Allegri - MATKA CHUDÝCH

31. 3. 2010 16:02
Rubrika: Ctnosti (březen) | Štítky: ctnosti , životopis

Renzo Allegri - MATKA CHUDÝCH (Život Matky Terezy z Kalkaty)

Jedná se o nepříliš tlustou knížku sympatického kapesního formátu, která přináší pohled na život a dílo světoznámé řeholnice, misionářky lásky, Matky Terezy. Kniha je spíše než životopisem psaným chronologicky určitou "kronikou" novináře, který měl možnost se s touto výjimečnou ženou setkat několikrát osobně a rozhodl se podat svědectví o jejím životě z toho, co mu ona sama vyprávěla. Je psána čtivým způsobem, plná osobních vzpomínek a zkušeností různých lidí, kteří měli možnost se s Matkou Terezou potkat. Odhaluje také nepříliš známá fakta o rodině Matky Terezy. Najdeme v ní spoustu myšlenek, tak prostých a přitom velkolepých. Z každé stránky můžeme vyčíst velikost této drobné ženy, její lásku a oddanost Bohu, její lásku k "nejchudším z chudých".

Na zhruba 140 stránkách tak máme možnost "setkat" se s jedinečnou ženou, s poslušnou řeholnicí, se zakladatelkou kongregace Misionářek lásky, s "matkou" všech chudých a ostatními lidmi opuštěných Božích dětí. Máme možnost nahlédnout spolu s novinářem Allegrim do jejího soukromého i pracovního života - do domu umírajících, do slumů v Kalkatě, na kalkatské ulice a smetiště... Máme možnost vzít si inspiraci pro náš vlastní křesťanský život, protože právě Matka Tereza žila evangelium v pravém slova smyslu.

Krátká ukázka:
"V Americe jsem se setkala s jednou hodně významnou a bohatou osobností. Ten pán mi dal vizitku a požádal mě o moji. 'Já vizitky nemám,' odpověděla jsem. 'Jak to?' podivil se. 'Taková slavná a významná žena, jako jste vy, musí mít vizitku. Tady v Americe si na to lidé hodně potrpí. Jestli vám může něco poradit, sežeňte si vizitky co nejdřív. Uvidíte, že vám budou užitečné.'
Poslechla jsem ho. Dala jsem si natisknout vizitky jako ostatní. Ale nenechala jsem tam napsat tituly nebo funkce, jak se to dělává, protože nemým nic, jsem míň než nic. Napsala jsem tam několik vět, které jsou mým životním programem. "
Matka Tereza sáhla do kapes sárí, vytáhla jakýsi lísteček a podala mi ho. Byl to obdélník z laciného papíru bleděmodré barvy. Stálo na něm anglicky:

JEŽÍŠ je šťastný, že k nám přichází
jako PRAVDA, protože je vyřčena,
jako ŽIVOT, protože je žit,
jako SVĚTLO, protože je rozsvíceno,
jako LÁSKA, protože je milována,
jako RADOST, protože je dávána,
jako POKOJ, protože je šířen.
Matka Tereza

Zobrazeno 1357×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio