čtěte, recenzujte, komentujte

Ohromné maličkosti

15. 4. 2010 14:47

Gilbert Keith Chesterton - Ohromné maličkosti

Soubor esejů z pera známého autora

 Možná jste četli některý z příběhů Otce Browna, a jméno G.K. Chestertona vám není úplně neznámé. V knize Ohromné maličkosti se nám představuje jako esejista, který se zamýšlí a pozastavuje nad obyčejnými a často naprosto přehlíženými věcmi. Snaží se i v té nejbanálnější události objevit skryté dobrodružství života a často využívá paradoxů. Učí nás dívat se kolem sebe otevřenýma očima, uvažovat nad zdánlivě primitivními věcmi z více úhlů pohledu a být vděčnými za možnost poznávání.

Sám autor v předmluvě ke knize říká:
Nikdo z nás nepřemýšlí dostatečně o věcech, na něž se dívá. Ale nedopřejme očím klid. Proč by měly být tak líné? Cvičme si zrak tak dlouho, až se naučí vnímat ohromné maličkosti rozseté po světě a prosté jak zahradní plot. Buďme atlety zraku. Naučme se psát o toulavé kočce nebo o barevném mraku. Sám jsem se o něco takového pokusil; ale kdokoli to může napsat líp,  jen když to zkusí.

Než bych tu sáhodlouze vypisovala, jak tyto eseje vypadají, o čem vypovídají a tak dále, raději vám rovnou nabídnu ukázku a třeba vás tím naladím knihu si půjčit a přečíst:)

Kvůli názornosti si můžete představit, že sedím na obědě v jedné z těch samoobsluh ve středu Londýna, kde lidé hltají jídlo tak rychle, že to vůbec ani není žádné jídlo, a kde tráví půlhodinovou polední přestávku v takovém spěchu, že to vůbec ani není žádné volno; spěchat, když má člověk odpočívat, je činnost, která se vyplácí ze všeho nejmíň. Všichni měli na hlavě lesklý cylindr, jako kdyby nesměli pověšením na věšák ztratit ani minutu, a všichni pošilhávali na stěnu, odkud je hypnotizovalo obrovské oko hodin. Byli to zkrátka otroci moderního poddanství, a bylo slyšet, jak jim chřestí okovy, každý byl také vskutku spoután tím nejtěžším řetězem, jaký kdy člověk nosil a kterému říkáme řetízek od hodinek.

 (z eseje HISTORIE TAK TROCHU NEPRAVDĚPODOBNÁ)

Zobrazeno 2211×

Komentáře

Čáp

Vnímat krásu všude okolo, jak to dovedl sv. František nebo G.K.Ch.- jeho žák... to je milost o kterou stojí za to se snažit a hlavně o ni prosit.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio